08 Mistä tää kaikki lumi tuli?

Jälleen juhlallinen aloitus: En ole koskaan juurikaan pitänyt talvesta. Paitsi lapsena, jos talvi oli luminen. Silloin laskettiin mäkeä, tehtiin lumienkeleitä ja leikittiin lumisotaa. Nykyaikaa värittää aika lailla se, ettei lunta ole talvisin juurikaan ollut. Käsitykseni talvesta on ollut pitkään vain pimeys ja kylmyys. Nopeasti sitä unohtaa lumen ja sen vaikutuksen, vaikka kuuleekin joskus itsensä päivittelevän, miten lumi veisi pimeyttä pois. Kuitenkin ilmaston suunta on kääntynyt jälleen  ja “vanhojen hyvien aikojen” luminen talvi on palannut.

Talvinen sää

Nautin lumisen talven kauneudesta ja vähäeleisyydestä. Maa on valkoinen ja tuntuu, että valoa on suunnattoman paljon enemmän kuin mitä normaalisti tähän aikaan, jollei olisi lunta. Pakkanen on ihan okei, kunhan ei tuule. Ulkoilma on kirpeä ja parasta on, kun vielä tämän kaiken päälle paistaa aurinko. Siitä saa voimaa. Näin alkuvuodesta tuntuu, että uuden energian kerääminen onnistuu jo pelkästään ajatuksella siitä, että kevääseen on enää muutama kuukausi. Valon määrä lisääntyy mitä lähemmäs kevättä mennään ja ihana vuodenaika, kesä, on taas askelta lähempänä.

säänmukainen vaatetus

Jouduin hankkimaan tänä talvena (jota on kestänyt jo kolme päivää) talvikengät. Normaalisti olen talsinut talvet läpi tennareilla ja syksykengillä. Täydellistä (eli lämmin, kivannäköinen ja käytännöllinen) talvitakkia en ole tähän päivään mennessä löytänyt, vaan pakko myöntää, että ostan joka talvi uuden. Muutenkin talven pukeutuminen on ollut haastavaa, koska olen valinnut vääriä materiaaleja, jotka eivät ole mitenkään päin käytännöllisiä kylmällä säällä. Tästä aiheesta on tulossa asiaa kirjoitetussa muodossa myöhemmin.

Kun olin pieni, pappa teki talvisin jäälyhtyjä. Ämpäri täytettiin vedellä ja annettiin sen jäätyä reunoista, niin että keskelle jäi sula kohta kynttilää varten. Ne olivat tosi kauniita! Huomaan, että olen usein ajattelut niitä ja sitä, että pitäisi joskus kokeilla itsekin tehdä vastaava.

 Meillä on nyt kokeilussa ensimmäinen oma jäälyhty, pitäkää peukkuja, että se onnistuu.

Anniina

P.S En mä normaalisti tietenkään kulje takki auki, koska kylmyys menee luihin ja ytimiin ihan muutenkin.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

Kommentit

guest
2 Kommenttia
Näytä kaikki kommentit
Miia
Miia
14/01/2021 16:51

Pitäskö itekkin laittaa jäälyhdyt tulille 🤔✌🥰